Haifan nähtävyydet

Louis promenaadi on 400 metriä pitkä upea maisemakävelyreitti, joka kulkee Yefe Nof kadulta ylös Bahain puutarhoille.  Ota kamera mukaan.

Bahai-uskonnon pyhät paikat Haifassa ja Akkossa ovat päässeet Unescon maailmanperintölistalle. Bahai on monoteistinen, ihmiskunnan yhdistämiseen ja maailmanrauhaan pyrkivä uskonto, jolla ei ole pappeja. Iranissa syntynyt Baha’ullah perusti uskonnon vuonna 1863. Pyhättöjen yhteydessä sijaitsevat aintulaatuiset, geometriset ja pikkutarkasti hoidetut Haifan puutarhat houkuttelevat yli 750 000 kävijää vuosittain. Karmel-vuoren kupeen puutarhoista on mahtavat näkymät Haifan kaupungin lahdelle. Puutarhat ovat avoinna päivittäin klo: 9 – 17 ja niihin on vapaa pääsy. Sisimmät puutarhat kultakupolisen Bábin pyhätön vieressä sulkeutuvat aamupäivällä klo: 12. Vajaan tunnin mittaisia kävelykierroksia järjestetään kesä- ja heinäkuussa englanniksi, hepreaksi, venäjäksi ja arabiaksi. Lisätietoja http://www.ganbahai.org.il/en/haifa/.

Ursula Malbin Veistospuisto sijaitsee Baha’i temppelin läheisyydessä Zionism Avenue 112 ja Second November Road kulmauksessa. Rauhan puisto, Vista of Peace eli Mizpor Shalom perustettiin vuonna 1978. Puistossa on berliiniläissyntyisen taiteilija Ursula Malbinin 29 pronssiveistosta, jotka esittävät lapsia, aikuisia ja elämiä. Osa leikkimielisistä ja rauhallisista veistoksista on luonnollisessa koossa. Puisto on avoinna päivittäin klo: 18 saakka.

Saksalainen siirtokunta sijaitsee heti Baha’i puutarhojen alapuolella. Siirtokunta perustettiin 1860-luvulla ja on yksi Haifan suosituimmista kaupunginosista. Alueen pääkatu Ben Gurion Boulevard tarjoaa lukuisia kahviloita, ravintoloita ja putiikkeja kauniisti entisöidyissä yli satavuotiaissa rakennuksissa. Alueella sijaitsee myös Haifan kaupunginmuseo, osoitteessa Sderot Ben Gurion 11. Museo on avoinna sunnuntaista keskiviikkoon klo: 10 – 16, torstaisin klo: 16 – 19, perjantaisin klo: 10-13 ja lauantaisin klo: 10-15. Lisätietoja http://www.hcm.org.il/eng.

Marc Chagall Taiteilijoiden Talo Juutalaisen taiteilijan mukaan nimetty taidetalo sijaitsee osoitteessa 24 Zionism Avenue (Sderot Ha-Zionut) saksalaisen siirtokunnan alueella. Esillä on paikallisten taiteilijoiden ja kuvanveistäjien ryhmä- ja yksityisnäyttelyitä. Taidetalolla järjestetään erilaisia tapahtumia, luentoja ja kamarikonsertteja. Suljettu perjantaisin.

Saksalaisen siirtokunnan lähellä sijaitsee vilkas arabialainen tori Wadi Nisnas alueella, jossa on myynnissä mm.  falafelejä ja muuta paikallista pikaruokaa, piiraita, herkkuja, paikallisia käsitöitä ja tuotteita. Tinkiminen kuuluu asiaan, joten kauppoja kannattaa hieroa rohkeasti ja saa usein vähintään 20 % alennuksen. Alueella sijaitsee aktiivinen ja monikulttuurinen kulttuurikeskus Beit Ha´Gefen osoitteessa Hagefen St. 2. Keskuksessa on taidegalleria, jonne on vapaa pääsy. Galleria on avoinna sunnuntaista torstaihin klo: 10 – 15 ja pe-la klo: 10 – 14. Kulttuurikeskus järjestää erilaisia opastettuja kierroksia ja työpajoja hepreaksi, arabiaksi, englanniksi, espanjaksi ja saksaksi. Lisätietoja kierroksista https://www.beit-hagefen.com/BeitHagefenCategoryID.aspx?BeitHagefenCategoryId=8&lang=2.

Haifan Taidemuseo sijaitsee Wadi Nisnasin reunalla, osoitteessa Shabtai Levi St 26. Vuonna 1951 perustettu museo on Israelin kolmanneksi suurin museo. Avoinna maanantaista keskiviikkoon ja sunnuntaisin klo: 10 – 16, torstaisin klo: 16 – 19, pe klo: 10 – 13 ja la klo: 10 -15.

Reuben ja Edith Hechtin Museo sijaitsee Haifan yliopistossa, osoitteessa 199 Aba-Hushi Avenue 199. Vuonna 1984 avattu museo esittelee tohtori Reuben Hechtin arkeologisia löytöjä, mm. juutalaisia kolikoita, sinettejä, painoja, koruja, öljylamppuja, leluja ja kirjoituksia Raamatun ajoilta. Kokoelma on alansa tärkeimpiä kokelmia. Museossa on esillä mm. Ma’agan Mikhaelin muinaismuistomerkki, 2,400 vuotta vanha laiva, sen ankkuri ja osa lastista, muinaisia käsityötekniikoita, foinikialaisten merenkulku- ja satamanrakennustekniikkaa sekä juutalaisten impressionististen taitelijoiden teoksia mm. Van Gogh, Manet, Monet, Pissarro, Soutine ja Modigliani. Museo on avoinna sunnuntaisin, maanantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo: 10 – 16, tiistaisin klo: 10 – 19, perjantaisin klo: 10 – 13 ja lauantaisin klo: 10 – 14. Museoon on vapaa pääsy.

MadaTech on koko perheelle sopiva interaktiivinen avaruuden, tieteen ja teknologian museo. Moderni tiedemuseo sijaitsee saksalaisen juutalaisen arkkitehdin Alexander Baerwaldin suunnittelemassa Technion-rakennuksessa keskellä Haifaa, 7 hehtaarin kokoisella tiedekampusalueella. Museossa ei tule aika pitkäksi, tarjolla on mm. Cinematrix 3D-elokuvia, useita erilaisia näyttelyitä, joissa pääsee kokeilemaan ja koskemaan erilaisia laitteita mm. ihmisjojoa ja painovoimapolkupyörää. Museo on avoinna sunnuntaista keskiviikkoon klo: 10 – 15, torstaisin klo: 10 – 16, perjantaisin klo: 10- 14 ja lauantaisin klo: 10-17. Lipunmyynti sulkeutuu tuntia ennen sulkemisaikaa. Lisätietoja https://www.madatech.org.il/en/visitor-information.

Madatechin lähellä sijaitseva Masada Street on pikkuinen, trendikäs kadunpätkä, jolla on taidekahviloita, baareja, kirjakauppa, vintage- ja independent-vaatekauppoja sekä The Broken Fingaz Crew-kollektiivin tekemää graffititaidetta ja seinämaalauksia. Kadulla on toisinaan katujuhlia ja elävää musiikkia.

Castra Center – Taide-, virkistys- ja ostoskeskus sijaitsee osoitteessa 8 Moshe Fliman Street. Eric Browerin taideteoksilla koristellussa erikoisessa rakennuksessa sijaitsee taidegallerioiden, kauppojen, kahviloiden ja ravintoloiden lisäksi kaksi erilaista museota, Nukkemuseo, joka esittelee juutalaisten historiaa Raamatun ajoilta holokaustin, Israelin perustamisen, Egyptin ja Jordanian rauhansopimusten kautta nykyaikaan 1000 erilaisen nuken kautta sekä Castran arkeologinen museo, joka esittelee 1990-luvulla löydetyn vanhan kristityn Castran kaupungin tarinaa. 1500-vuotta vanha kaupunki sijaitsi Haifan eteläpuolella. Avoinna sunnuntaista torstaihin klo: 10 – 22, perjantaisin klo: 10 – 15 ja lauantaisin iltaisin klo: 22 saakka.

Tikotinin Japanilaisen taiteen museo sijaitsee Karmel-vuoren laella osoitteessa 89 Sderot HaNassi. Juutalainen taidekeräilijä Felix Tikotin perusti aintulaatuisen museon yhdessä Abba Hushin kanssa vuonna 1959. Museon kokoelmissa on yli 7000 japanilaista taideteosta. Näyttelyt vaihtuvat kolmen kuukauden välein ja keskittyvät japanilaisen kulttuurin sekä perinteisen ja modernin japanilaisen taiteen laaja-alaiseen esittelyyn. Museo on avoinna sunnuntaista torstaihin klo: 10 – 19, perjantaisin klo: 10 – 13 ja lauantaisin klo: 10 – 19. Liput 35 sekeliä aikuiset, 23 sekeliä lapsilta. Alle 5-vuotiaat ilmaiseksi.

Stella Maris muodostuu karmeliittaluostarista, kirkosta ja majakasta. Luostari on yksi maailman vanhimmista luostareista ja se on saanut alkunsa 1190-luvulla Karmel-vuoren erakkoyhteisöstä. Luostari on avoinna joka päivä klo: 8.30-12 ja klo: 15-18. Luostariin on vapaa pääsy. Kirkossa kannattaa vierailla sisällä saakka, siellä on mm. upea kattomaalaus. Stella Marikselle pääsee köysirataa pitkin. Köysirata kulkee Bat Galim rantapromenaadilta sääolosuhteista riippuen talvikaudella, pyhäpäivinä ja perjantaisin klo: 10-17: 30 ja kesällä klo: 10-19: 30. Menopaluu aikuiselta 35 sekeliä, yhdensuuntainen lippu 25 sekeliä.

 

Haifan rannoilla on rantatuoleja, penkkejä, leikkipaikkoja, kioskeja ja kahviloita. Rannoille on vapaa pääsy. Haifan kaupunki on kieltänyt uimisen rannoilla, mikäli paikalla ei ole hengenpelastajaa, joten hengenpelastajat ovat paikalla yleensä klo: 6-18 välisellä ajalla.

Bat Galimin suosittu ranta sijaitsee köysiradan vieressä ja se tunnetaan rantatietä reunustavista puutarhoista. Alueella on rantaravintoloita, kahviloita, leikkikenttä ja kolme hengenpelastusasemaa. Ranta on suosittu surffiranta. Rannalle pääsee Ha’aliya Hashniya-kadulta, Charles Lutz-kadulta, Ha’aliya Hashniya kadulta ja Bat Galim Avenuelta.

Dadon rannalla on mm. amfiteatteri, tanssilava, leikkikenttä sekä wi-fi. Ranta on suosittu surffiranta ja sopii koko perheelle.  Carmel ranta jatkuu Dadon eteläkärjestä.

Kiryat Haimin rannalla on kolme hengenpelastuspistettä, kahviloita ja ravintoloita. Rannalle pääsee Truman Avenuelta, Kiryat Yam. ja Deganya Avenuelta.

Hof Ha-Sheketin ranta on Haifan rannoista rauhallisin. Uima-ranta sijaitsee Rambamin sairaalan takana. Huomio, että tällä kosher-uimarannalla on erilliset päivät miehille ja naisille. Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin ranta on miehille, sunnuntaisin, tiistaisin ja torstaisin naisille. Koko perheen rantapäivä on lauantaisin. Rannalla on yksi hengenpelastaja. Rannalle pääsee Heyl Hayam Street -kadulta tai Ha’aliya-kadulta.

Päiväretki Akkoon

Akko sijaitsee reilun 25 kilometrin päässä Haifan kaupungista pohjoiseen. Akkossa on paljon nähtävää, joista voi lukea enemmän Akkon kaupungin kohdalta näiltä sivuilta. Päiväretkelle voi lähteä lautalla ja nauttia samalla merimaisemista. Lautta Akkoon lähtee Haifan sataman matkustajaterminaalista Haazmaut kadulta, laiturilta 5. Lauttamatka kestää n. 45 minuuttia. Lautat kulkevat maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin klo: 11 ja 16, lauantaisin klo: 11, 13.30 ja 17.30. Liput tulee ostaa arkisin vähintään 40 minuuttia ja lauantaisin tuntia aiemmin haluttua lähtöä. Menopaluu maksaa 55 sekeliä ja yhdensuuntainen matka 30 sekeliä. Liput voi maksaa luottokortilla tai käteisellä.

Akkoon pääsee puolessa tunnissa myös junalla Haifan keskusasemalta, Center-HaShomalta. Yhdensuuntainen lippu maksaa 13,50 sekeliä. Juna-aikataulut ja liput saa täältä https://www.rail.co.il/en.

 


Kommentit

Nähtävyydet Haifassa — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>