Itkumuuri

Itkumuuri on vanha, kalkkikivinen muuri Temppelivuoren länsilaidalla Jerusalemissa. Se tunnetaan myös nimellä Valitusmuuri ja Länsimuuri. Itkumuuria pitävät pyhänä paikkana juutalaiset, kristityt ja muslimit. Juutalaisille Itkumuuri on pyhin paikka, kun taas muslimeille pyhin paikka on Temppelivuori. Muurin rakoihin on tungettu taitettuja paperilappuja, jotka sisältävät jumalalle osoitettuja pyyntöjä. Pyynnöissä toivotaan esimerkiksi terveyttä, menestystä liike-elämässä tai rakkaudessa. Itkumuurin lähelle pääsee nykyään vain tarkan turvatarkastuksen läpi.

 

Vanhakaupunki

Jerusalemin kaupungin tärkein nähtävyys on vanhakaupunki. Vanhakaupunki on 0,9 neliökilometrin kokoinen, neljä kilometriä pitkällä muurilla erotettu kaupunginosa Jerusalemin itäosassa. Vanhakaupunki jaetaan kristilliseen, juutalaiseen, islamilaiseen ja armenialaiseen kaupunginosaan. Vanhaankaupunkiin johtaa seitsemän eri porttia, joilla jokaisella on oma erityinen merkityksensä. Uskonnollisesti merkittävimmät kohteet kuten Itkumuuri, Kalliomoskeija, Al-Aqsa ja Pyhän haudan kirkko sijaitsevat juuri vanhassakaupungissa.

Pyhän haudan kirkko on rakennettu paikalle, jota pidetään Jeesuksen ristiinnaulitsemisen, hautaamisen ja ylösnousemuksen paikkana. Pyhän haudan kirkko sijaitsee Via Dolorosan päässä. Ristintie eli Via Dolorosa kulkee temppelialueen luoteisnurkalta kohti Pyhän haudan kirkkoa. Pyhän haudan kirkko on massiivinen kirkkorakennuskompleksi kapeiden basaarikujien varrella.

Temppelivuori sijaitsee vanhankaupungin itälaidalla. Tämä 740 metriä korkea vuori on sekä juutalaisten että muslimien pyhää maata. Muslimeille Temppelivuorella sijaitseva Kalliotemppeli on kolmanneksi pyhin paikka, koska profeetta Muhammedin uskotaan laskeutuneen sinne taivaasta. Kultakupolista Kalliomoskeijaa pidetään Jerusalemin helpoimmin tunnistettavana maamerkkinä.

Jerusalemin suurin moskeija Al-Aqsa sijaitsee Temppelivuoren eteläosassa. Moskeijaan mahtuu yhtä aikaa viisi tuhatta muslimia kumartumaan Mekkaan päin. Al-Aqsan moskeijasta matkaa Itkumuurille on vain noin 150 metriä.

Vanhankaupungin muurien ulkopuolelle, Öljymäen ja Siionin vuoren välimaastoon, jää Daavidin kaupunki, joka on monien mielestä Jerusalemin laajin ja kiinnostavin arkeologinen nähtävyys. Daavidin kaupungin jäänteet ovat peräisin vanhimmasta tunnetusta kaupunkiasutuksesta eli yli 3000 vuoden takaa, nykyisen Jerusalemin alueella.

 


Kommentit

Nähtävyydet Jerusalemissa — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>