Jalkapallo Israelissa

Israelin jalkapallomaajoukkue MM 2018 karsinnoissa.

Jalkapallo on Israelin suosituin urheilulaji. Israel pelaa Euroopan jalkapallokategoriassa ja on UEFA:n jäsen, vaikka se ei ole eurooppalainen maa. Israelin jalkapallokomitean nimi on “Israel Football Association” ja se hallinnoi kaikkea jalkapallotoimintaa Israelissa. Israelin ykkösliiga on vuonna 1999 perustettu Ligat ha’Al, jossa pelaa Hapoel Beer Sheva, Hapoel Haifa, Beitar Jerusalem, Maccabi Tel Aviv, Maccabi Netanya, Bnei Yehoda, Habiel Kiryat Shmona, Bnei Shakhnin, Maccabi Haifa, Maccabi Petah Tikva, Hapoel Ashkelon, Hapoel Ra’anana, Ashdod ja Hapoel Akko. Maccabi Haifa on voittanut Ligat ha’Alin seitsemän kertaa eli eniten koko maassa.

Israelin jalkapallokulttuuri on hyvin erilainen muuhun maailmaan verrattuna ja se heijastelee poliittisia jännitteitä. Kun Beitar Jerusalem osti kaksi muslimipelaajaa, kannattajat protestoivat joukkuetta vastaan. Kannattajat ilmestyivät muslimien ensimmäisiin harjoituksiin ja lauloivat rasistisia lauluja heille ja huusivat “Kuolkoon kaikki islamilaiset!”. Yksi pelaajista teki maalin ensimmäisessä ottelussaan ja jotkut olivat iloisia maalista, mutta puolet stadionista tyhjentyi protestiksi hänen tekemäänsä maalia vastaan.

Kannattajat myös laulavat vihamielisiä lauluja ja he käyttäytyvät aika ajoin vihamielisesti toisuskoisia kuten kristittyjä ja muslimeja kohtaan.Kannattajat tekivät esimerkiksi mielenosoituksen Jerusalemin kaduilla, jotta joukkue antaisi potkut kummallekin muslimipelaajalle. Jalkapallon tarkoitus on olla avoin kaikille ja FIFA :lla on kampanja rasismia vastaan. Otteluissa on aika ajoin ikävä ilmapiiri, mutta ne saattavat olla kiinnostavia jos pidät hitaasta jalkapallosta.

Hapoel Tel Aviv-Maccabi Tel Aviv on Israelin suurin derby.

 

Hapoel Tel Avivin ja Maccabi Tel Avivin ottelu on Israelin suurin derby ja sitä kutsutaan Tel Avivin derbyksi, sillä kummatkin joukkueet ovat kotoisin Tel Avivista. Kannatus on todella vahvaa ja kannattajat äityvät ajoittain huliganismiin. Otteluissa nähdään myös usein riitoja pelaajien ja kannattajien kesken. Tämä derby on todella tasainen, ero joukkueiden välillä on vain kaksi voittoa Maccabi Tel Avivin hyväksi.

Israel on suuri jalkapallomaa, mutta sen jalkapallokulttuuri saattaa yllättää ulkomaalaiset jalkapallofanit. Peli on Eurooppaan verrattuna tahdiltaan hitaampaa ja ilmapiiri otteluissa on ajoittain poliittisesti jännittynyt.

Lähteet:

“Israeli National Football Team.” Footpack, www.footpack.fr/wp-content/uploads/2016/09/maillot-israel-domicile-eliminatoires-coupe-du-monde-2018-adidas.jpg.

FIFA.com. “Live Scores – Ligat Ha-Al – Standings.” FIFA.com, FIFA, www.fifa.com/live-scores/nationalleagues/nationalleague=israel-ligat-ha-al-2000000137/standings/index.html.

“Football in Israel.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 26 Dec. 2017, en.wikipedia.org/wiki/Football_in_Israel.

“List of Football Clubs in Israel.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 26 Dec. 2017, en.wikipedia.org/wiki/List_of_football_clubs_in_Israel.

Financial Times The Not-so-Beautiful Game of Football in Israel.” Financial Times, Financial Times, www.ft.com/content/d6849396-ef64-11de-86c4-00144feab49a.

TheGuardian. “Beitar Jerusalem Fans: ’Here We Are, We’re the Most Racist Football Team in the Country’.” YouTube, YouTube, 24 Nov. 2015, www.youtube.com/watch?v=GJOV_cN-JP8.

“HAPOEL TEL AVIV – MACCABI TEL AVIV.” Hapoel Tel Aviv vs. Maccabi Tel Aviv, Football Derbies, www.footballderbies.com/honours/index.php?id=50.

“Hapoel Tel Aviv-Macciba Tel Aviv Derby.” WordPress, lvironpigs.files.wordpress.com/2012/03/1a1a1a1a1a1a1a1a1a251.jpg.

 


Kommentit

Jalkapallo — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>