Masada on yksi Israelin suosituimmista matkailukohteista. Masada-sana tarkoittaa hepreaksi linnoitusta. Masada on vuori Juudean erämaassa, aivan Kuolleenmeren läheisyydessä, ja tunnetaan jokseenkin erikoisesta muodostaan. Korkean kukkulan huippu on tasainen ja siten linnoituksen rakentamiseen mainiosti soveltuva, kun taas sen rinteet ovat erityisen jyrkkiä eikä vihollisen ollut helppo lähestyä kukkulaa saati sitten kiivetä sen laelle.

Kuningas Herodoksella oli aikoinaan oma temppeli vuoren huipulla, jonka hän rakennutti vuosien 37 – 31 eaa. välillä. Ryhmä juutalaisia selootteja valloitti linnoituksen roomalaisia vastaan käydyn kapinan alussa vuonna 68. Roomalaiset puolestaan onnistuivat hyökkäämään Masadaan vuonna 72. Masadan huipulla asui ennen vanhaan 920 juutalaista seloottia, jotka kuuluivat juutalaiseen pajatusssuntaukseen, joka joka kannatti aseellisen taistelun aloittamista roomalaisia vastaan. He päättivät tehdä joukkoitsemurhan roomalaisille antautumisen sijaan ja hyppäsivät kukkulan laelta allaan odottaneeseen tyhjyyteen.

Masada painui unohduksiin ja ajan hämäristä sen löysivät kukkulalle vuonna 1942 kivenneet tutkimusmatkailija Samuel W. Wolcott ja brittimaalari W. Tipping. Kaivauksissa on löydetty mm. Herodoksen temppelin saniteettitiloja, kylpylä, synagoga ja varastorakennuksia. Vuodesta 2001 Masada kuuluu ansaitusti Unescon maailmanperintöluetteloon. Huipulle pääsee tänään niin omalla jalkaparilla polkua pitkin kiiveten tai miellyttävämmin kaapelikyydillä.


Kommentit

Masada — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>