Unescon maailmanperintökohteet Isrelissa

 

Akkon vanhakaupunki

 

Vanhankaupungin nähtävyyksiä ovat mm.  ristiritareiden rakentama linnoitus, Ritarien halli ja Temppeliritareiden tunneli, vanha Turkkilainen kylpylä sekä Ramchal Synagoga. Lue Akkon kaupungista lisää kaupungin omalta kohdesivulta.

 

 

Bahai-uskonnon pyhät paikat Haifassa ja länsi-Galileassa

 

Bahá’u’lláhin pyhättö Akkossa sekä Bábin pyhättö Haifassa. Molempien pyhättöjen yhteydestä löytyy näyttäviä geometrisia puutarhoja ja monumentteja, jotka houkuttelevat pyhiinvaeltajia ympäri maailmaa. Haifasta lisää kaupungin omalla kohdesivulla.

 

 

Bet She’arimin nekropoli: juutalaisen uudistumisen maamerkki

Bet She’arim sijaitsee Ala-Galileassa, Haifan kaupungin kaakkoispuolella. Alueella on kansallispuisto ja luolia, joissa voi vierailla.  Vanha juutalainen haustausmaa koostuu lukuisista katakombeista, jotka ovat rakennettu 100 – 200-luvuilla. Hautakivissä on kaiverruksia kreikan, aramean ja heprean kielillä.

 

Carmel-vuoren luolat

 

Carmel-vuoren neljä luolaa Tabun, Jamal, el-Wad ja Skhul edustavat merkittävää esihistoriallista kulttuuriperimää. Luolissa on tehty arkeologisia kaivauksia jo 90 vuoden ajan ja niissä on paljastunut todisteita ihmisten evoluutiosta 500 000 vuoden ajalta. 54 hehtaarin kokoisella alueella on mm. Israelille vierasperäisiä Eucalyptus-puita ja muinainen vesipumppu.

 

 

Jerusalemin vanhakaupunki ja muurit

 

Juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin pyhällä kaupungilla on aina ollut erittäin symbolinen merkitys. Kaupungissa on 220 historiallista monumenttia, joiden joukossa on mm. Länsimuuri eli Itkumuuri, Temppelivuoren Kalliomoskeija, Pyhän haudan kirkko sekä Via Dolorosa, kärsimyksen tie.

 

 

Mareshan luolat ja Beit-Guvrin

 

Beit Guvrin-Maresha kansallispuisto sijaitsee 13 km päässä Kiryat Gatin kaupungista etelä-Israelissa. Paikalla sijainneet Mareshan ja Beit-Guvrin muinaiset kaupungit ovat paljastuneet 1800-luvun lopulla alkaneissa arkeologisissa kaivauksissa. Paikalta on löytynyt todisteista mm. roomalais-bysanttilaisesta amfiteatterista, juutalaisesta hautausmaasta sekä hautaluolista.

 

 

Masadan linnoitus sijaitsi Masada-vuoren laella Kuolleenmeren lähellä. Herodoksen rakennuttamassa linnoituksessa oli aikanaan kaksi palatsia.  Herodeksen kuoltua roomalaiset valtasivat Jerusalemin ja vuonna 66 juutalaiskapinalliset siirtyivät Masadan linnoitukseen.  Lopulta roomalaisten piiritettyä linnoituksen juutalaissodissa vuonna 72-73, linnoituksessa olleet juutalaiset tekivät joukkoitsemurhan. Vain kaksi naista ja viisi lasta jäi henkiin noin tuhannesta linnoituksen asukkaasta. Linnoitusta pidetään juutalaisena sankaruuden muistomerkkinä. Vuorelle kulkee köysiratahissi.

 

  

Raamatulliset tel-rauniokukkulat Megiddo, Hazor ja Beer Sheba

 

Tel Megiddo

Haifasta 30 km kaakkoiseen sijaitseva Megiddo rauniokaupunki tunnetaan paremmin kreikkalaiselta nimeltään Armageddon. Historiallinen kaupunki on ollut asuttuna 7000 – 586 eaa. Arkeologisissa kaivauksissa on paljastunut 26 eri kerrosta. Tel Megiddo on ollut suojelualueena vuodesta 1966. Kansallispuistossa on tekeillä alueen karttoja, kaupunkien pienoismalleja, kioski ja matkamuistomyymälä.

 

Tel Hazor on Pohjois-Israelin suurin arkeologinen alue, jonka kokonaispinta-ala on 205 aaria.

Muinainen Hazorin kaupunki sijaitsee YläGalileassa eteläisellä Hula-lahdella. Hazor oli asuttuna n. 1750 – 732 eaa. ja oli yksi maan suurimpia kaupunkeja.

 

Tel Beer Sheba sijaitsee Nevgenin aavikolla, nykyisen Beerseban kaupungin alueella. Kaupunki on mainittu Raamatussa 33 kertaa ja rauniokukkulan uskotaan olevan sama muinainen kaupunki. Vierailijat voivat tutustua alueella mm. vanhaan pohjavesikaivoon, kivialttariin, kuvernöörin palatsiin sekä vaikuttavaan vesijärjestelmään. Tel Beer Sheban kansallispuisto on avoinna talvisin sunnuntaista torstaihin klo: 8-16, perjantaisin ja juhlapyhinä klo: 8-15. Kesällä sunnuntaista torstaihin klo: 8-17, perjantaisin ja juhlapyhinä klo: 8-16. Sisäänpääsymaksu aikuisilta 14 sekeliä ja 7 sekeliä lapsilta.

 

 

Suitsukereitti – Negevin aavikkokaupungit

Niin kutsuttu Suitsukereitti oli kauppareitti, joka kulki Egyptistä Arabian niemimaan kautta Intiaan ja Kiinaan saakka. Reitin varrella olevista raunioituneista aavikkokaupungeista

Haluzasta, Mamshitista, Avdatista ja Shivtasta on löytynyt mm. koristeellisia ja kehittyneitä kastelujärjestelmiä, linnoituksia ja mosaiikkeja. Lisäksi Mamshitista löydettiin 10 000 hopearahan aarre sekä papyruskääröjä.

 

 

Tel Avivin valkoinen kaupunki –moderni liike

 

Valkoinen kaupunki, yhtenäinen modernistinen kaupunkialue on rakennettu 1930-1950-luvuilla. Funktionalistisia rakennuksia on yli 4000, joiden esikuvina ovat toimineet eurooppalaisten arkkitehtien mm. Erich Mendesohn, Hannes Meyer ja Corbusier työt.

 

 


Kommentit

Unescon kohteet — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>