Yleistä

Israelin hintataso vaihtelee huomattavasti eri alueiden välillä, mutta yleisesti ottaen maa on hieman kalliimpi kuin esimerkiksi Suomi. Vertailun vuoksi voidaan mainita, että keskitason ravintola-ateria maksaa noin 70-100 ILS (Israelin uutta sekeliä), olut ravintolassa noin 20-35 ILS ja litra bensiiniä noin 6 ILS. Kuitenkin suurissa kaupungeissa, kuten Tel Avivissa ja Jerusalemissa, hinnat voivat olla vieläkin korkeampia.

Majoitus

Israelissa on monenlaisia majoitusvaihtoehtoja, joista löytyy vaihtoehtoja jokaisen budjettiin. Luxushotelleissa huoneen hinta voi olla noin 1000 ILS tai jopa enemmän, kun taas edullisissa hotelleissa huoneen hinta voi olla noin 300-500 ILS per yö. Jos haluat säästää majoituskustannuksissa, kannattaa harkita myös hostellia, jossa huoneet maksavat yleensä noin 100-200 ILS per yö. Airbnb:n kautta voi löytää myös edullisia majoitusvaihtoehtoja.

Palvelut

Israelin palvelut ovat yleisesti ottaen korkealaatuisia, mutta hinnat voivat olla korkeat. Ravintoloissa ruoan hinta riippuu paljon paikasta ja ruokalajista, mutta keskitason lounas tai illallinen maksaa yleensä noin 70-100 ILS per henkilö. Julkisen liikenteen hinnat ovat kohtuulliset, esimerkiksi bussimatka voi maksaa noin 5-10 ILS riippuen matkan pituudesta. Kaupoissa vaatteiden ja kodin tarvikkeiden hinnat voivat olla korkeat, mutta alennusmyynneistä ja markkinoilta voi löytää hyviä tarjouksia.

Vaikka Israelin hintataso voi olla korkea tietyissä asioissa, maa tarjoaa myös paljon ilmaisia tai edullisia nähtävyyksiä ja aktiviteetteja. Esimerkiksi monet museot ja historialliset kohteet tarjoavat ilmaisen sisäänpääsyn tietyinä päivinä tai tiettyihin aikoihin. Lisäksi Israelissa on upeita luontokohteita, joissa voi patikoida tai nauttia maisemista ilmaiseksi.

Kaiken kaikkiaan Israelin hintataso voi olla korkea, mutta budjettitietoiset matkailijat voivat silti nauttia maan tarjonnasta ilman suuria rahallisia panostuksia.

Ravintolat

Israelin ravintoloiden hintataso vaihtelee suuresti riippuen sijainnista ja ravintolan tasosta. Suurimmissa kaupungeissa, kuten Tel Avivissa ja Jerusalemissa, ravintoloiden hinnat ovat yleensä korkeammat kuin maaseudulla tai pienemmissä kaupungeissa.

Keskimääräinen hinta päivälliselle ravintolassa voi vaihdella noin 100-300 shekeliä (noin 25-75 euroa) henkilöltä riippuen ravintolan laadusta ja tyylistä. Hienompia ravintoloita voi olla vieläkin kalliimpia. Jos haluaa syödä edullisemmin, löytyy myös katuruokakojuja ja pikaruokaketjuja, joiden hintataso on huomattavasti matalampi.

Elintarvikkeet

Elintarvikkeiden hintataso Israelissa on yleisesti ottaen hieman korkeampi kuin monissa muissa maissa, mutta se voi vaihdella tuotteittain.

Peruselintarvikkeiden hintataso on kohtuullinen, mutta erikoistuotteet ja tuonnit voivat olla kalliimpia. Esimerkiksi tuoreet hedelmät ja vihannekset ovat yleensä kohtuuhintaisia, samoin paikalliset leivonnaiset ja leivät. Sen sijaan liha, juustot ja alkoholi voivat olla kalliimpia verrattuna muihin elintarvikkeisiin.

Israelissa on myös useita markkinoita, joilla voi tehdä edullisempia ostoksia. Esimerkiksi Mahane Yehuda -markkina Jerusalemissa ja Carmel-markkina Tel Avivissa tarjoavat laajan valikoiman tuoretuotteita, mausteita ja muita elintarvikkeita edullisemmin hintoin.

Alkoholi

Alkoholin hintataso Israelissa on yleisesti ottaen korkeampi kuin monissa muissa maissa. Alkoholijuomien hintoihin vaikuttaa muun muassa juomatyypin, merkin, valmistajan ja myyntikanavan lisäksi myös verotus.

Olutta voi löytää kohtuulliseen hintaan, erityisesti paikallisilta panimoilta, ja hinta vaihtelee yleensä noin 10-30 shekelin (noin 2,5-7,5 euroa) välillä. Viinien hintataso vaihtelee laajasti ja hyvälaatuisen pullon voi saada noin 40-100 shekeliä (noin 10-25 euroa). Väkeviä alkoholijuomia, kuten viinaa, voi olla vaikeampi löytää ja hinta voi olla korkeampi kuin esimerkiksi oluen.

Israelissa on myös tiukat alkoholilait ja alkoholia voi ostaa ainoastaan erikseen lisensoituista myymälöistä. Alkoholijuomia ei myydä paikallisissa ruokakaupoissa, ja lisensoitujen kauppojen aukioloajat voivat vaihdella alueittain.

Pääsyliput

Israelissa hintataso vaihtelee eri nähtävyyksillä ja aktiviteeteissa. Esimerkiksi kuuluisalla Jerusalemin länsimuurilla ei ole pääsymaksua, mutta esimerkiksi Temppelivuoren alueelle pääsy vaatii maksullisen lipun. Temppelivuoren alueella sijaitseva Kalliomoskee, jossa voi vierailla, on myös maksullinen. Pääsylipun hinta riippuu muun muassa matkailijan ikästä ja kansallisuudesta.

Myös museoissa ja historiallisissa kohteissa pääsymaksut vaihtelevat. Esimerkiksi Israelin kansallismuseoon pääseminen maksaa noin 54 shekeliä (noin 14 euroa) aikuisilta ja noin 27 shekeliä (noin 7 euroa) lapsilta ja opiskelijoilta.

Liikenne

Israelissa liikkuminen julkisilla liikennevälineillä on yleensä edullista. Esimerkiksi Tel Avivin bussimatkat maksavat noin 5-10 shekeliä (noin 1,5-3 euroa) riippuen matkan pituudesta. Myös junat tarjoavat kätevän ja kohtuuhintaisen tavan matkustaa ympäri maata. Esimerkiksi Tel Avivista Jerusalemiiin junamatka maksaa noin 20 shekeliä (noin 5 euroa).

Taksi on myös yleinen tapa liikkua Israelissa. Hinnat vaihtelevat alueittain ja ajankohdasta riippuen, mutta taksien hinnat ovat yleisesti ottaen kohtuulliset. Esimerkiksi Tel Avivin sisällä taksimatka voi maksaa noin 30-60 shekeliä (noin 8-15 euroa) riippuen matkan pituudesta.

Vinkit

Israelissa kannattaa ottaa huomioon muutama vinkki hintatasoon liittyen. Ensinnäkin, maksullisiin nähtävyyksiin ja aktiviteetteihin kannattaa varata etukäteen pääsyliput, sillä joissain suosituissa kohteissa liput voi olla loppuunmyytyjä. Lisäksi etukäteen varatut liput voivat olla hieman edullisempia kuin paikan päältä ostetut liput.

Toiseksi, kannattaa tutustua erilaisiin opiskelija- ja alennuskortteihin, sillä useat nähtävyydet ja museot tarjoavat alennuksia opiskelijoille, lapsille ja eläkeläisille. Opiskelijakortin tai henkilöllisyystodistuksen esittäminen saattaa siis säästää muutaman shekelin lippujen hinnoissa.

Lisäksi kannattaa välttää matkustamista Israelin juhlapyhinä, sillä silloin hintataso saattaa olla korkeampi ja suositut nähtävyydet voivat olla ruuhkaisempia. Lisäksi ruokailun suhteen kannattaa tutustua paikallisiin ruokakojuhin ja katuruokiin, sillä ne ovat yleensä edullisempia kuin ravintolat.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Israelin hintataso vaihtelee nähtävyyksittäin ja aktiviteeteittain. Pääsyliput museoihin ja nähtävyyksiin sekä julkisen liikenteen hinnat ovat yleisesti ottaen edullisia. Varaamalla etukäteen liput ja hyödyntämällä erilaisia alennuksia matkailija voi saada säästöjä lippujen hinnoissa.


Kommentit

Hintataso — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>