Nähtävyydet ja aktiviteetit

 

Akko sijaitsee Haifanlahden rannalla Pohjois-Israelissa, reilun 25 kilometrin päässä Haifan kaupungista pohjoiseen. Ensimmäiset merkit kaupungin asutuksesta ovat vuodelta 2500 eaa. ja se on yksi vanhimmista (jatkuvasti) asutetuista kaupungeista maailmassa.  Satamakaupungissa ovat asuneet ajan saatossa mm. egyptiläiset, syyrialaiset, ottomaanit ja ristiritarit. Kaupunki oli yksi ristiretkeläisten keskeisistä tukikohdista 1100-ja 1200-luvuilla. Nykyisin kaupungissa asuu lähes  48 000 ihmistä (2017), joista suurin osa on juutalaisia. Akkon vanhakaupunki on Unescon maailmanperintölistalla ja sen nähtävyyksiä ovat mm.  ristiritareiden linnoitus, Ritarien halli ja Temppeliritareiden tunneli, Okashi-museo, Turkkilainen kylpylä ja Ramchal Synagoga. Lumotusta puutarhasta pääsee vanhaan kaupunkiin ja siellä on lipunmyynti, josta voi ostaa yhdistelmälipun kaikkiin linnoituksen (citadel) nähtävyyksiin.

Ritarien halli sijaitsee linnoituksen yhteydessä. Suurikokoisessa linnoituksessa oli mm.  sairaalahalli, vankila, makuusaleja, ruokailu- ja juhlasaleja. Ristiritarit ajettiin pois kaupungista vuonna 1291 ja linnoitus raunioitui. 1700-luvulla ottomaanit rakensivat  raunioiden päälle. Nykyisin linnoituksessa on multimediamuseo ja ilmastoiduissa halleissa on mukava kierrellä kesäkuumalla.  Linnoituksessa on myös keskiaikaiset markkinat, jossa voi tutustua käsitöihin ja paikallisiin tuotteisiin.

 

Temppeliritareiden tunneli on 350 metriä pitkä tunneli, joka kulkee maan alla linnoituksesta satamaan saakka. Reitti on kokonaan kunnostettu ja se on avoinna yleisölle.

Linnoitus on avoinna talvisin sunnuntaista torstaihin klo: 8.30-17 ja kesäisin klo: 8.30-18. Perjantaisin ja pyhäpäivinä talvisin klo: 8.30-16 ja kesällä klo: 8.30-17.

 

Muurien aarteet-museo sijaitsee vanhan kaupungin koillisosassa. Koko perheelle sopivassa museossa on esillä satoja kiehtovia ja värikkäitä esineitä menneisyydestä. Pysyvän näyttelyn lisäksi esillä on kolmen kuukauden välein vaihtuva näyttely. Museon pyöristetyllä sisäpihalla järjestetään kulttuuri- ja yksityistapahtumia. Museo on avoinna arkisin, lauantaisin ja pyhäpäivinä klo: 10 – 16 ja perjantaisin klo: 10-15. Lisätietoja http://ozarot.net/page.asp?kat=302.

Maanalaisten vankien museo Akkon brittihallinnon aikana vuosina 1918-1948 linnoituksessa sijaitsi vankila, jonne teljettiin juutalaisia vastarintaliikkeen kannattajia. Interaktiivinen museo on avoinna sunnuntaista torstaihin klo: 8.30-16.30.

Okashin taidemuseo sijaitsee linnoituksessa ja sen pysyvä näyttely esittelee israelilaisen Avshalom Okashin (1916-1980) modernia kuvataidetta. Lisäksi museossa on vaihtuvia israelilaisen nykytaiteen näyttelyitä. Museo on avoinna linnoituksen aukioloaikoina ja liput museoon maksavat 10 sekeliä.

Turkkilainen kylpylä eli Hamam Al-Basha on rakennettu ottomaanien valtakaudella 1700-luvulla. Kylpylä toimii interaktiivisena museona, jossa voi tutustua muinaisen ottomaaniylhäisön kylpyrituaaleihin ja kylpylärakennukseen, joka oli 150 vuotta aktiivisessa käytössä. Siellä ei siis pääse kylpemään. Ensimmäinen huone on pukeutumis- ja vilvoitteluhuone, jossa kylpijät vaihtoivat  vaatteensa pyyhkeeseen ja jalkaansa hamam-sandaalit. Neljä erilaista huonetta olivat hierontaan, erilaisiin kylpyihin ja kauneushoitoihin tarkoitettuja. Hamamin sydän on kuuma höyryhuone, jossa rentouduttiin, vaihdettiin kuulumisia, juoruiltiin ja hoidettiin poliittisia suhteita. Hamamissa puhdistauduttiin niin henkisesti kuin fyysisestikin. Kylpylä on avoinna talvisin sunnuntaista torstaihin klo: 9-17 ja kesäisin klo: 9-18. Perjantaisin ja pyhäpäivinä talvisin klo: 9-16 ja kesällä klo:9-17. Liput kylpylämuseoon 25 sekeliä.

Mikäli museovierailun jälkeen alkaa aito hamam-kokemus kiinnostaa, Akkossa on mahdollisuus kylpeä kaupungin suurimmassa autenttisessa hamam-kylpylässä, Ghattas Turkish Spassa (osoite Ha’hagana Street). Kylpylä sijaitsee vanhassa ottomaanien aikaisessa rakennuksessa ja sitä remontoitiin huolella kolmen vuoden ajana 2009-2012, jolloin se avattiin uudelleen. Kylpyläaika varataan etukäteen ja sen kesto on kaksi tuntia, jolloin se on avoinna vain omalle seurueellesi. 300-400 sekeliä (n. 72-100 euroa) sisältää haluamasi hoidon, 15 minuutin vartalokuorinnan tai 45 minuutin hieronnan, tuoreita hedelmiä, pyyhkeen, oliivisaippuan ja pesusienen. Kylpylässä on höyrysaunan lisäksi tavallinen sauna ja poreallas. Avoinna joka päivä klo: 9.30-19.30. Kylpylällä on Trip Advisorin myöntämä “Certificate of Excellence” eli vierailijoiden arvioiden mukaan kyseessä on erinomainen paikka. Lisätietoja ja varaukset www.ghattasbath.com.

Ramchal Synagoga on nimetty italialaisen rabbi Ramchalin (Moshe Chaim Luzzatto 1707-1746) mukaan, joka eli kaupungissa kolmen viimeisen vuotensa ajan. Rabbi perheineen kuoli ruttoon. Synagoga oli kaupungin toinen juulalaisväestön synagogista ja yksi kaupungin näyttävimmistä rakennuksista. Zahir al-Umar, palestiinalainen arabivalloittaja hallitsi Akkoa vuosina 1746-1775 ja muutti rakennuksen moskeijaksi vuonna 1758. Synagoga entisöitiin 2000-luvulla ja on avoinna yleisölle. Lauantaisin eli juutalaisten sapattina synagoga on suljettu.

 

Bahai-uskonnon pyhät paikat Haifassa ja Akkossa ovat päässeet Unescon maailmanperintölistalle. Bahai on monoteistinen, ihmiskunnan yhdistämiseen ja maailmanrauhaan pyrkivä uskonto, jolla ei ole pappeja. Iranissa syntynyt Baha’ullah perusti uskonnon vuonna 1863. Tärkeimmät pyhiinvaelluskohteet ovat Baha’ullahin pyhättö Akkossa sekä Bábin pyhättö Haifassa. Molempien pyhättöjen yhteydessä

löytyvät erittäin näyttävät ja ainutlaatuiset puutarhat. Carmen vuoren kupeessa sijaitseva Bahau’llahin pyhättö Akkossa toimii profeetan hautapyhättönä. Puutarhoihin on vapaa pääsy ja ne ovat avoinna klo: 9-16 bahai-pyhäpäiviä lukuunottamatta joka päivä. Lisäksi Akkon puutarha on suljettuna tiistaisin klo: 9-12. Reilun tunnin mittaisia kävelykierroksia järjestetään englanniksi, hepreaksi, venäjäksi ja arabiaksi. Lisätietoja www.ganbahai.org.il/en/akko/.

 

Veneretket

 

Akkon satamassa voi hypätä vaikka vaaleanpunaiseen pikkupaattiin, joka kuljettaa ihailemaan Akkon kaupungin muureja mereltä käsin. Veneet ajavat Akkon majakalle ja palaavat takaisin muurien viertä takaisin satamaan. Lyhyimmät retket kestävät noin 25 minuuttia ja maksavat 10 sekeliä, joten pieni merellinen irtiotto mahtunee jokaiseen budjettiin. Veneet lähtevät vanhankaupungin eteläkärjen satamasta.

 

Lautta Haifan kaupunkiin lähtevät vanhankaupungin sataman uudesta terminaalista, laiturilta 5. Lauttamatka kestää n. 45 minuuttia. Lautat kulkevat maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin klo: 10 ja 15, lauantaisin klo: 9.30, 12.30 ja 16.30. Liput tulee ostaa arkisin vähintään 40 minuuttia ja lauantaisin tuntia aiemmin haluttua lähtöä. Menopaluu maksaa 55 sekeliä ja yhdensuuntainen matka 30 sekeliä. Liput voi maksaa luottokortilla tai käteisellä.

 

Mañana Sailing Yacht järjestää 4 ja 6-7 tunnin räätälöityjä luksuspurjehdusretkiä perheille, pariskunnille ja pienille ryhmille. Purjehdukseen kuuluu täysihoito, joka sisältää paikallisia boutique-oluita, viinejä, virvoitusjuomia ja hedelmiä. Jahdin kannella tarjoillaan maukas välimerellinen päivällinen. Hinnat pariskunnilta 2400 sekeliä ja 5 hengen ryhmältä 3450 sekeliä. Jahti sijaitsee laiturilla 2 Akkon satamassa, Leopold II kadulla. Lisätietoja http://www.yacht-manyana.com/sail%20with%20us.

 

Lisätietoja muista Akkon nähtävyyksistä ja aktiviteeteista http://www.akko.org.il/en/.

Valuutta: 1 euro on 4.2 sekeliä. Katso tämänhetkiset valuuttakurssit tuosta linkistä (Euroopan keskuspankin kurssit, Israelin sekel = ISL).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentit

Akko, nähtävyydet — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>